Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

juniperus phoenicea εναέρια καταβολάδα

Πριν από 10 χρόνια φυτεύτηκε στον κήπο ένα μικρό φυτό 2-3 ετών, που δημιουργήθηκε από σπόρο.Ενα χρόνο πριν είχε ύψος 4 μέτρα περίπου, με αρκετά παχύ κορμό στη βάση του.Είπα να επιχειρήσω το χαμήλωμα δημιουργώντας εναέρια καταβολάδα στην μέση του κορμού σε πρώτη φάση και βλέπουμε.
Τέλος Σεπτέμβρη του 13, είδα τις πρώτες ρίζες να εμφανίζονται, αλλά θεώρησα σωστό να μην κόψω αυτή την περίοδο και λίγο αργότερα την καταβολάδα, αφού οι ρίζες που βγήκαν ήταν αμφίβολο αν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν το νέο δένδρο, που θα προέκυπτε,ύψους πλεον των 2 μέτρων με αρκετά παρακλάδια χαμηλά. Διάλεξα μια πιο ασφαλή κατά τη γνώμη μου μέθοδο,που θα έδινε αρκετό χρόνο και χώρο στις ρίζες να αναπτυχθούν και να δυναμώσουν καλύτερα. Προσάρμοσα και στερέωσα σταθερά μια πλαστική γλάστρα γύρω από την καταβολάδα και γέμισα το κενό με επιπλέον βρύα και υπόστρωμα με καλή αποστράγγιση (ελαφρόπετρα-άμμο ποταμίσια και λίγο τύρφη).
Αρχές Απριλίου του 14 η καταβολάδα κόπηκε, με το ύψος του νέου δένδρου να φτάνει στα 3 μέτρα .Αλλαξα γλάστρα, για να πατάει καλά και αφαίρεσα αρκετή βλάστηση, για να το παλέψει καλύτερα αργότερα με τις ζέστες,αλλά και να δώσει κανένα καινούργιο κλαδί χαμηλά.Τα σχέδια για τη μελλοντική διαμόρφωση θα εξαρτηθούν από την όλη εξέλιξη του δένδρου.Μια πρώτη σκέψη είναι για μονό η διπλό κορμό σε ευθύγραμμο περίπου στυλ,η να δουλέψω με κάποιο πλαινό κορμό, προσπαθώντας να πετύχω κάποια καμπύλη με λύγισμα.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου